Human Rights Watch закликає не використовувати на Донбасі некеровані ракети

Правозахисники поклали відповідальність за криваві атаки у Маріуполі та Волновасі на бойовиків і закликали обидві сторони відмовитися від використання некерованих ракет на населених територіях

Про це йдеться у звіті міжнародної правозахисної організації Human Rights Watch, передає Еспресо.TV з посиланням на УНІАН.

"Дві найбільш смертоносні атаки з цивільними жертвами під час останнього загострення були наслідком незаконного використання некерованих ракет підтримуваними Росією сепаратистами", - заявив провідний дослідник відділу надзвичайних ситуацій організації Оле Солванг, додавши, що всі сторони мають відмовитися від використання такого озброєння.

Всього правозахисники вивчили чотири резонансні інциденти, що призвели до загибелі цивільних на Донбасі.

Так, відповідальність за обстріли житлових кварталів Маріуполя й автобуса під Волновахою, внаслідок яких загинули 43 людини й були поранені понад 100, експерти організації покладають на бойовиків.

Імовірно, урядові війська є відповідальними за обстріл в Донецьку 13 січня, коли загинули двоє цивільних, говориться у звіті.

У випадку з обстрілом зупинки в Донецьку 22 січня, коли загинули 12 цивільних, організації не вдалося встановити відповідальну сторону.

Медик-посадовець, який збирає дані на територіях, контрольованих як урядом, так і бойовиками, повідомив правозахисникам, що в січні 2015 року в Донецькій області загинула щонайменше 341 людина, в тому числі 71 жінка і 6 дітей.