Найбільше родовище золота на Землі утворилося завдяки бактеріям

В утворенні найбільших покладів золота на Землі ключову роль зіграли мікроби

Родовища дорогоцінного металу на планеті могли виникнути тільки в невеликий проміжок часу: між появою життя і насиченням атмосфери киснем передає Еспресо.TV з посиланням на Lenta.ru. Таким чином, в даний час нові поклади золота не утворюються, стверджують вчені.

Після відкриття родовища Вітватесранд (ПАР) в 1886 році там добули приблизно 40 тисяч метричних тонн золота - це майже половина всіх запасів золота, коли-небудь отриманих людиною. Саме родовище виникло три мільярди років тому - і про механізми його появи давно сперечаються геологи.

Безсумнівно, що на поверхню Землі метал потрапив в результаті ерозії золотоносних жил. Неясно тільки, як тонни золота опинилися на кілька сот кілометрів південніше.

На думку Крістофа Хайнріха зі Швейцарського федерального технологічного інституту, тут зіграли роль не просто механічні процеси вимивання шматочків металу річками з гірських порід. Золото "вибрали" з річкової води мікроби з неглибоких водойм Вітватерсранда, вважає вчений.

Три мільярди років тому в атмосфері планети майже не було кисню (цей газ через 500 мільйонів років почали виробляти водорості і ціанобактерії). Повітря було насичене сірчаними газами (на кшталт сірководню), які викидали в атмосферу вулкани. Ці гази поверталися на поверхню землі у вигляді кислотних дощів. Золото ж утворювало з сіркою розчинні сполуки, які розчинялися у воді: звідти ж метал вибирали мікроби.

Якби в атмосфері містилося більше кисню, то він би вступив в реакцію з сполуками сірки і золота і знищив би їх ще до того, як ті дісталися до мілководних водойм.

"А тепер - запитання на мільярд доларів: чи утворилися інші поклади в результаті того ж процесу?", - говорить Хайнріх. Якщо відповідь виявиться ствердною (тобто, золото переміщається не в розсипах золотоносного піску), геологорозвідникам можна буде порадити шукати не багатий металом пісок, а сліди докембрийского життя, насамперед насичені вуглецем сланці.