У Росії вимагатимуть від Німеччини до 4 трлн євро репарацій за Другу світову війну

У Держдумі Росії створюється робоча група депутатів, мета якої - підрахунок збитків, завданих Німеччиною Радянському Союзу в роки Другої світової війни

Після визначення суми члени групи мають намір пред'явити її нинішній Німеччині в якості зобов'язань з репарацій, передає Еспресо.TV з посиланням на "Известия".

Нову ініціативу народних обранців роз'яснив депутат Держдуми, член вищої ради ЛДПР Михайло Дегтярьов. За його словами, Німеччина практично не заплатила СРСР ніяких репарацій за руйнування під час Другої світової війни.

"Дійсно, за Ялтинських угод СРСР забирав деякі німецькі активи (меблі, одяг, промислове обладнання) з радянського сектора. І хоча з НДР було укладено угоду про припинення стягування репарацій, з ФРН і тим більше об'єднаною Німеччиною таких угод укладено не було, а значить, питання відкрите і вельми актуальне", вважає депутат Дегтярьов.

Тим більше, що, за його словами, "Німеччина продовжує завдавати Росії збитків, продавлюючи незаконні санкції в ЄС".

На думку члена вищої ради ЛДПР, підсумкова сума репарацій в поточних цінах повинна бути не менше 3-4 трлн євро, яку Німеччина повинна заплатити правонаступнику СРСР - Росії.

Російські експерти вважають, що хоча претензії до Німеччини і обґрунтовані, виплата репарацій можлива тільки за міждержавним договором, і стягнути їх через 70 років після закінчення війни майже нереальне. Раніше про можливість пред'явлення репараційних претензій до Німеччини заявив новий прем'єр-міністр Греції Алексіс Ципрас. Німеччина, проте, вже заявила, що нічого виплачувати не збирається.

Що ж стосується роботи самої думської групи з підрахунку збитку, то, як вважає голова комітету Держдуми з оборони адмірал Володимир Комоєдов, її діяльність "просто необхідна". Адмірал переконаний, що росіяни "повинні знати, наскільки Німеччина відштовхнула СРСР у розвитку з урахуванням непоправної втрати людського капіталу".

Відзначимо, нещодавно спікер Держдуми Росії Сергій Наришкін заявив, що вважає незаконним возз'єднання Німеччини і доручив парламентському комітету з міжнародних справ розглянути можливість прийняття парламентом резолюції, яка засуджує возз'єднання Німеччини в 1989-1990 роках.