Венеціанська комісія "забракувала" закон про люстрацію і вимагає його призупинити

Голова Венеціанської комісії Джанні Букіккіо заявив про необхідність доопрацювати закон про очищення влади і привести його у відповідність з європейськими стандартами

Про це він заявив під час зустрічі з президентом України Петром Порошенком,  передає Еспресо.TV з посиланням на прес-службу глави держави.

Букіккіо зауважив, що це "поганий закон", і Венеціанська комісія дуже критична в оцінках щодо нього. Разом з тим, він запевнив у готовності своєї інституції допомагати Україні у напрацюванні законодавства.

Голова Венеціанської комісії також висловив думку, що процес люстрації варто було б призупинити.

"Ми дійшли спільної думки у дискусіях з вашими представниками, з Міністром юстиції і домовились спільно працювати над його доопрацюванням та приведенням цього закону у відповідність з європейськими стандартами", – сказав Букікіо.

"Ми будемо працювати настільки швидко, наскільки це можливо", – додав він.

За даними прес-служби президента, вже наступного тижня до України прибуде делегація експертів Венеціанської комісії, яка проведе низку зустрічей, зокрема у міністерстві юстиції.

Крім того, Бікікіо підтримав пропозицію Порошенка створити конституційну комісію для комплексного напрацювання необхідних змін до Конституції та запропонував включити до її складу члена Венеціанської комісії, колишнього прем’єр-міністра Польщі Ганну Сухоцьку. 

Венеціанська комісія готова дати експертний висновок щодо законопроекту з судової реформи, щойно узгоджений законопроект буде опрацьовано у Верховній Раді, а також змін до Конституції щодо децентралізації влади. 

У свою чергу, президент України наголосив на важливості співпраці з Венеціанською комісією у напрацюванні змін до законодавства в контексті імплементації Угоди про асоціацію України з ЄС.

Нагадаємо, Верховна Рада ухвалила закон про люстрацію 16 вересня 2014 року.