Японці допоможуть перевести українські ТЕС на недефіцитне вугілля

Українські та японські фахівці виконують аудит Трипільської та Бурштинської теплоелектростанцій, який планується завершити в травні поточного року, після чого будуть обговорюватися реальні дії по їх модернізації

Про це під час японсько-українського семінару з питань енергетичної безпеки сказав перший заступник міністра енергетики та вугільної промисловості України Юрій Зюков, передає УНІАН.

"Після того, як ми вивчимо разом з японськими інститутами, Японським центром вугільних технологій в травні будуть прийняті рішення по модернізації і кредитуванню", - сказав він.

За словами Зюкова, тільки за результатами аудиту можна буде обговорювати вартість модернізації Трипільської та Бурштинської ТЕС, терміни, а також умови фінансування.

Зюков повідомив, що з японськими фахівцями також розроблятиме можливість переведення українських ТЕС з дефіцитних антрацитових марок вугілля на газові, яких у країні в надлишку.

Його слова підтвердив Парламентський віце-міністр економіки, торгівлі і промисловості Японії Шигекі Іваї, додавши, що японська сторона допомагатиме Україні вдосконалювати енергетичну галузь.

При цьому він підкреслив, що при модернізації українських ТЕС вони зможуть скоротити споживання природного газу до 10%.