У Китаї 94-річна викладачка після інсульту забула рідну мову та заговорила англійською

Лю Джуей прокинулась після інсульту та заговорила англійською, яку не вивчала вже 30 років

Пенсіонерка з Китаю два тижні перебувала в комі. Прокинувшись у лікарні, Лю Джуей здивувала лікарів: тепер вона розмовляє виключно англійською – мовою, яку вона не вивчала вже 30 років, але ані слова не може вимовити рідною китайською, пише The Daily Mail.

94-річна Лю Джуей була непритомною протягом двох тижнів після перенесеного інсульту. Коли пенсіонерка нарешті прийшла до тями, вона запитала бездоганною англійською: "Де я? Що відбувається?". Ще більше здивувало лікарів те, що, як виявилося, колишня викладачка англійської, втратила здатність розмовляти рідною китайською мовою.

Фото: The Daily Mail

Для порозуміння з Лю Джуей до лікарні приїхав англомовний лікар, який підтвердив, що пацієнтка розмовляє англійською відмінно, хоча й трохи повільно.

Родина Лю Джуей шокована, адже попри те, що пацієнтка колись викладала англійську, вона не використовує її вже понад 30 років, оскільки пішла з професії.

Лікар Тао Хоу сподівається, що після належної реабілітації та відпочинку пацієнтка відновить свою здатність розмовляти китайською.

"Ми припускаємо, що справа в тому, що через інсульт були пошкоджені певні клітини мозку, і вони мають здатність відновлюватись. Ми сподіваємось побачити хоча б якесь покращення", - сказав Тао Хоу.

Лю Джуей – не єдина, хто прокинувся після коми іншомовним. Австралієць Бен Мак-Магон прокинувся після автокатастрофи та почав говорити північнокитайською мовою (мандарин), а 13-річна дівчина з Хорватії прокинулась та заговорила бездоганно німецькою. Ветеран з США був знайдений непритомним в номері мотелю, а коли прийшов до тями, почав вільно говорити швецькою. 

Неврологи минулого року дали таке можливе пояснення цьому явищу. Вони зауважили, що мозок складається з різноманітних схем, які відповідають за мову, дихання, мислення, на кшталт електронних схем. Можливо, під час аварії (як у випадку австралійця Бена) та частина мозку, що пам’ятала англійську, була пошкоджена, тому активізувалася інша.

Такі випадки лікарі називають "синдром іноземної мови".