Щоб судити Путіна Україні потрібно ратифікувати "Римський статут", - Купрій

Народний депутат України Віталій Купрій наполягає на важливості визнання юрисдикції Міжнародного кримінального суду, щоб мати змогу судити агресорів і військових злочинців

Про це він сказав у ефірі Еспресо.TV, акцентуючи на тому, що судова система України дуже слабка і дискредитована, а від так люди шукають захисту в Європейському суді з прав людини.

"Якщо ЄСПЛ більше розглядає папери в цивільних, адміністративних справах, то Міжнародний кримінальний суд розглядає злочини проти людяності, військові злочини, геноцид. Ця інстанція, якій можна довіряти, її не можна купити. Це інстанція, на яку немає жодного впливу", - наголосив Купрій.

Він підкреслив, що на сьогоднішній день понад сто країн стали учасниками цього суду. За офіційними заявами Кабінету міністрів, Україна згодна ратифікувати "Римський статут", однак на заваді цьому стоїть рішення Конституційного суду від 2001 року, за яким визання юрисдикції Міжнародного кримінального суду не узгоджується з українською Конституцією. Від так, потрібно  змінювати Основний Закон. 

"Тому я вважаю, що нашій країні потрібно, де є слабка судова система, недовіра суспільства до цього, визнати так званий "Римський статут" – це документ, який регламентує діяльність цього суду. Для цього необхідно також внести зміни до Конституції України. Одне речення, що ми маємо право це зробити – визнати юрисдикцію цього суду. Саме з цим реченням я вніс законопроект відповідний 16 січня, зібрав 155 підписів народних депутатів і я сподівався одразу, що всі підтримають", - зазначив він. 

Віталій Купрій наголосив, що це не просто ініціатива, а зобов’язання України перед Євросоюзом. 

"Це не просто ініціатива, яка дозволить судити агресора в зоні АТО, притягнути до відповідальності будь-якого командира російського, міністра оборони Росії, Путіна самого, але ж ця ініціатива – це зобов’язання України згідно договору про Асоціацію з ЄС – стаття восьма", - зауважив Купрій і додав, що очікував на необхідну кількість підписів депутатів, однак іх забракло.

"Я очікував, що в мене не буде жодних проблем, як на етапі збору підписів, так і подальше ухвалення цього законопроекту. Але сталося трошки інше", - сказав Купрій. 

Нагадаємо, Верховна Рада України 270-ма голосами ухвалила за основу та в цілому законопроект про визнання юрисдикції Міжнародного кримінального суду в Гаазі з приводу воєнних злочинів Росії та терористичних "ЛНР та "ДНР". 

Крім того, Рада ухвалила звернення до трибуналу про визнання його юрисдикції щодо скоєння злочинів проти людяності та військових злочинів вищими посадовими особами Росії та керівників терористичних "ДНР" і "ЛНР", які призвели до загибелі тисяч людей на Донбасі.

Читайте такожЧи боїться Порошенко ратифікації Римського статуту.