Терористи "Ісламської держави" заживо спалили льотчика з Йорданії

Бойовики "Ісламської держави" (ІД) опублікували в інтернеті відео, на якому, за їхніми словами, видно як заживо спалюють йорданського льотчика Моаза аль-Касасбеха

На кадрах, які наразі неможливо перевірити, показано чоловіка, що стоїть у клітці - охоплений полум'ям, передає Еспресо.TV з посиланням на ВВС.

Лейтенанта Касасбеха захопили після падіння його літака біля сирійського міста Ракка у грудні. Він виконував місію для коаліції на чолі зі США, яка намагається протистояти ІД.

Телебачення Йорданії підтвердило смерть і повідомило, що пілота вбили місяць тому.

Про публікацію відеозапису повідомили через обліковий запис у Twitter, відомий як джерело пропаганди ІД.

Родич убитого військового сказав агенції Reuters, що представники збройних сил Йорданії повідомили його родину про смерть.

Оглядач ВВС Френк Гарднер вважає, що відео розраховане на те, щоб викликати шок у глядачів.

На добре знятому 22-хвилинному записі видно, як льотчик йде під дулом автомата серед завалів, очевидно спричинених авіаударами коаліції у намаганнях знищити джихадистів.

Йорданія намагалася домогтися звільнення лейтенанта Касасбеха у рамках обміну полоненими.

За це влада країни запропонувала звільнити Саїду аль-Рішаві, яка очікує страти за причетність до вибухів готелю в Аммані 2005 року.

Відео з'явилося через три дні після того, як у мережі опублікували запис, на якому видно мертве тіло японського заручника Кендзі Гото.

У Держдепартаменті США повідомили, що працюють над тим, аби підтвердити чи спростувати автентичність відео.

Президент Барак Обама у своєму виступі заявив, що у разі достовірності запису він стане "ще одним свідченням... варварства" ІД.

"На мою думку, це подвоїть пильність і рішучість глобальної коаліції для того, щоб переконатися, що вони слабшають і, врешті, зазнають поразки", - заявив американський лідер.