До Сенату Чехії буде передано петицію за відставку президента Земана, - активісти

Чеська громадська ініціатива зібрала понад 10 тисяч підписів чеських громадян із вимогою відставки їхнього президента Мілоша Земана

Про це повідомив один із чеських громадських активістів Міхал Майзнер, передає Еспресо.TV з посиланням на "Радіо Свобода".

За його словами, петицію вже підписало 10 067 осіб, до кінця лютого петиція буде передана на розгляд до Сенату – верхньої палати Парламенту Чехії.

Як повідомляють чеські ЗМІ, 10-тисячним громадянином, який поставив підпис під петицією за відставку Земана, став чоловік, не згодний із закордонною політикою президента.

Саме незгода із заявами і діями президента Чехії, які стосуються його закордонної політики, зокрема, його ставлення до подій в Україні, є головним мотивом, чому петицію за відставку Земана підписала така велика кількість громадян.

Багато чехів не погоджується з поглядами президента, який ставить під сумнів санкції Заходу щодо Росії, вони розглядають дії Мілоша Земана як такі, що підтримують президента Росії Володимира Путіна. Ще в листопаді минулого року тисячі чехів вийшли на демонстрацію із закликом до відставки президента, показавши йому "червону картку".

Відповідно до чинного чеського законодавства, Сенат повинен розглянути петицію і висловити до неї своє ставлення. Верхня палата Парламенту Чехії, за Конституцією, має повноваження розглядати діяльність президента, аж до складання скарги на нього до Конституційного суду. У разі відхилення вимоги про відставку президента ініціатори петиції мають право самі звернутись до Конституційного суду країни.