Майбутній глава Пентагону готовий допомогти Україні зброєю

Ештон Картер, чию кандидатуру президент США Барак Обама запропонував на пост глави Пентагону, заявив, що він схильний підтримати збільшення американської допомоги Україні і не виключає можливість відправки Києву летального зброї

"Нам слід підтримати українців і допомогти їм захищати себе", - сказав Картер на слуханнях в сенаті, після якого сенат затвердить його кандидатуру, відповідаючи на запитання сенатора-республіканця Джона Маккейна, голови комітету у справах збройних сил, передає Еспресо.TV з посиланням на ВВС.

"Я не можу зараз вказати точну природу цієї зброї, тому що не обговорював ще це питання ні з нашим військовим керівництвом, ні з українськими лідерами, але я схиляюся до позиції, що ми повинні надати їм зброю, в тому числі і летальну", - додав він.

Досі американська адміністрація погоджувалася на надання Україні лише нелетальної військової допомоги - наприклад, рацій і приладів нічного бачення.

Однак після ескалації конфлікту на сході України президент Обама дав зрозуміти, що він готовий переглянути цю позицію.

Проте прес-секретар Білого дому підкреслив, що остаточне рішення з цього питання прийматиме Барак Обама.

"Президента, безумовно, цікавить думка його команди у галузі національної безпеки, у тому числі і думка того, хто, як ми сподіваємося, скоро буде затверджений на посту міністра оборони, і президент врахує ці поради", - сказав Джош Ернест.

Як передають кореспонденти, Білий дім побоюється, що надання американської військової допомоги українській владі призведе до посилення конфронтації з Росією та ескалації конфлікту на сході України.

Але на початку цього тижня газета New York Times повідомила, що адміністрація Обами може погодитися на поставки Україною оборонної зброї, в першу чергу протитанкових ракет.

А у вівторок група американських сенаторів закликала президента Обаму і керівництво НАТО "терміново збільшити військову допомогу Україні, щоб вона могла захистити свої суверенні кордони перед обличчям зростаючої російської агресії".