Нацбанк суттєво підвищує облікову ставку до 19,5%

Національний банк України прийняв рішення про підвищення з 6 лютого 2015 облікової ставки з 14,0% до 19,5% річних і відповідного коректування ставок по активних і пасивних операціях Національного банку

Про це повідомляє Еспресо.TV з посилання на прес-службу НБУ.

"Основною причиною такого рішення є посилення інфляційних ризиків, будуть залишатися високими в найближчій перспективі, відображаючи насамперед значний рівень невизначеності щодо подальшого розвитку подій на сході України", - сказано в повідомленні.

У НБУ впевнені, що більш жорстка монетарна політика буде сприяти стабілізації грошово-кредитного ринку.

"Підвищення процентних ставок з іншими стабілізаційним заходами уряду і Національного банку в рамках нової програми з Міжнародним валютним фондом буде сприяти уповільненню темпів інфляції вже в першому півріччі 2015 року та забезпечить основу для повернення інфляції до однознакового рівня в 2016 році. За прогнозами Національного банку України рівень споживчої інфляції до кінця 2015 року складе 17,2% ", - відзначаються в повідомленні НБУ.

"Аналіз ризиків для стабільності банківської системи внаслідок підвищення процентних ставок засвідчив, що вони є відносно низькими порівняно з ризиками подальшого знецінення гривні. Крім того, загальне підвищення процентних ставок у банківській системі має стати одним з чинників відновлення припливу депозитів фізичних осіб з відповідним зниженням інфляційного тиску, чому також сприятиме й загальна макрофінансова стабілізація в країні", - уточнюють в повідомленні регулятора.

Раніше НБУ підвищив облікову ставку з 12,5% до 14% 13 листопада 2014 року. Облікова ставка утримувалася на рівні 12,5% з 17 липня 2014 року. В теорії облікова ставка не може бути нижче рівня інфляції.