Росія визнає подвійне громадянство Сенцова, але хоче судити його як громадянина Росії, - адвокат

Адвокат Дмитро Дінзе повідомив, що Генпрокуратура Росії визнала де-факто наявність подвійного громадянства в українського режисера Олега Сенцова

Про це він повідомив виданню "Крим.Реалії", передає Еспресо.TV

За словами адвоката, раніше захист режисера направив скаргу в російську Генпрокуратуру за фактом того, що слідчі органи ФСБ Росії надавали в суд довідку про те, що Федеральна міграційна служба визнала Олега Сенцова громадянином Росії.

Як зазначив Дмитро Дінзе, на підставі цієї довідки, в Росії встановлювали його особу і громадянство. оскаржив дане рішення, і Генеральна прокуратура дала, відповідно, мені відповідь, в якому вказала, що у Сенцова де-факто є подвійне громадянство - він є громадянином України і Росії в силу федерального конституційного закону, який був прийнятий по Криму. Але де-юре він є громадянином Росії в силу того, що немає двосторонньої угоди між Україною і Росією про подвійне громадянство", - розповів адвокат.

Він пояснив, що в Генпрокуратурі Росії визнають подвійне громадянство режисера, але з правових підставах і в рамках справи вони його представляють громадянином Росії, без урахування українського громадянства.

"Якщо Генпрокуратура ставить питання про подвійне громадянство Сенцова, то до нього можуть допустити українського консула, який знаходиться в Москві, про що мною і було заявлено днями клопотання. Будемо чекати відповіді", - повідомив Дмитро Дінзе.

Адвокат зазначив, що захист буде і в подальшому наполягати на українському громадянстві Олега Сенцова і на відсутність юридичних фактів говорити про громадянство Росії.

Зазначимо, вчора цю новину повідомила сестра Олега Сенцова

Нагадаємо, в травні 2014 року ФСБ Росії звинуватила Сенцова у підготовці терактів у Криму. Крім того, нещодавно його також звинуватили у незаконному зберіганні зброї.

Раніше влада Росії не змогла дати чітку відповідь на питання, громадянами якої держави є кримчани, які не оформили російський паспорт.

Власне, російська влада заперечувала, що кінорежисер Олег Сенцов та антифашист Олександр Кольченко, яких утримують у московському СІЗО, – це громадяни України. І водночас, наприкінці січня за межі півострова був депортований кримськотатарський активіст Сінавер Кадиров на підставі того, що він є іноземцем, який порушив міграційне законодавство.