Кримські музеї будуть далі судитися за скіфське золото

Кримські музейники підготували підстави для повернення золота скіфів з Амстердаму до Криму

Чотири кримських музеї раніше подали до суду Амстердама колективний позов до музею Алларда Пірсона, у якому вимагали повернути колекцію скіфського золота з Нідерландів до Криму. Кримські музейники підготували обґрунтування в суд Амстердама, в якому виклали свої пояснення, чому колекція скіфського золота має повернутися у Крим, а не в Україну, повідомив РИА "Новостям" директор Центрального музею Тавриди Андрій Мальгін.

Оскільки Росія у березні анексувала півострів, виникли протиріччя з приводу того, куди мають бути повернуті експонати: до Криму чи до материкової України. Україна планує розмістити скіфське золото на зберігання в Національний музей історії України, як національно-культурне надбання. 

"Нами отримано відповідь з української сторони і з боку музею Алларда Пірсона на наш позов, тепер іде підготовка до наступного засідання. Вона полягає в тому, що ми надамо обґрунтування своєї позиції - це докладні доповіді кожного музею про походження колекції", - сказав Мальгін.

Кримська сторона має намір використовувати в суді два головних аргументи: перший - експонати колекції були знайдені і зберігалися на території Криму, тим самим є частиною археологічної культури та історії півострова, другий - контракти на проведення виставки в Нідерландах були підписані безпосередньо з кримськими музеями.

"Контракти підписані з кримськими музеями, тому і повернутися речі повинні в музеї. Ми наполягаємо на неухильному виконанні контрактів", - підкреслив співрозмовник агентства. За його словами, вся аргументаційна база буде представлена в суді Амстердама спеціально найнятими юристами.

У судовому процесі щодо повернення колекції скіфського золота до України будуть брати участь три сторони: кримські музеї, міністерство культури України та музей Аллард Пірсона, де зберігаються спірні раритети. Дата судового засідання поки не відома.

Колекція скіфського золота, більше тисячі артефактів, була вивезена з кримських музеїв на виставку "Крим: золото і секрети Чорного моря" в археологічний музей Аллард Пірсона в Амстердамі на початку лютого 2014 року, ще до того, як Росія анексувала Крим. Відтоді сторони не можуть вирішити, кому повертати артефакти.