США не планують повертати Кубі Гуантанамо

США не мають наміру повертати Кубі американську військову базу Гуантанамо, якою вона користується на умовах оренди вже 110 років

Про це заявила глава американської делегації на переговорах про нормалізацію відносин з Кубою, помічник держсекретаря США Роберта Джейкобсон, виступаючи в Конгресі в середу, 4 лютого, передає Еспресо.TV з посиланням на Deutsche Welle.

"Тема Гуантанамо на нинішніх переговорах не обговорюється, уряд в Гавані піднімав цю тему, однак ми не зацікавлені обговорювати її", - сказала вона.

Нагадаємо, раніше керівник Куби Рауль Кастро заявив, що відносини між Гаваною і Вашингтоном можуть бути нормалізовані в разі виконання трьох умов: зняття торгового ембарго стосовно Куби, повернення Кубі території військової бази в Гуантанамо і виключення Куби зі списку держав, що підтримують тероризм. Переговори про нормалізацію двосторонніх відносин повинні продовжитися ще в лютому у Вашингтоні, однак дата нової зустрічі поки не призначена.

США використовують Гуантанамо в якості бази ВМС з 1903 року на умовах орендного договору. Від решти території Куби Гуантанамо відокремлює загороджувальна смуга з колючого дроту довжиною в 28 кілометрів із 44 наглядовими вежами. На території в 118 квадратних кілометрів, крім сумнозвісної в'язниці, знаходяться два аеродроми, госпіталь, кілька поселень і пляжі. Куба вимагає повернення цієї території і вже багато років відмовляється приймати за неї орендну плану.