Казахстан хоче обмежити імпорт товарів з Росії

Казахстан розглядає можливість введення ембарго на ввезення низки російських товарів, які сильно подешевшали через девальвацію і становлять загрозу внутрішньому ринку країни

Про це повідомляє "Коммерсант" з посиланням на джерела в російському Мінсільгоспі, Євразійській економічній комісії та на ринку харчової продукції, передає Еспресо.TV.

За інформацією видання, Астана вимагає ввести ембарго на нафтопродукти, автомобілі та акумулятори для них, будівельну арматуру, м'ясо, курячі яйця, макарони, кондитерські вироби, борошно і соки. Казахська сторона мотивує свою позицію тим, що через девальвацію рубля (російська валюта впала по відношенню до тенге на 47%), казахські виробники не можуть конкурувати за цінами з російськими.

З проханням ввести ембарго і обмеження на російські товари до казахського уряду звернулися представники Національної палати підприємців Казахстану. Вони просять встановити повну заборону на ввезення курячого м'яса з Росії, ввізна ціна якого скоротилася з 760 до 380 тенге (нижче собівартості казахської курятини). Казахські бізнесмени пропонують заборонити ввезення російського борошна. Передбачається також встановити квоту на ввезення в країну курячих яєць на рівні 500 млн штук.

За словами джерела видання в Мінсільгоспі Росії, Астана не надала "достатніх підстав" для введення ембарго. Зараз російська і казахська сторони уточнюють обсяги і цінові параметри імпорту.

Крім того, за словами співрозмовника видання, Казахстан на півроку хоче ввести обмеження на ввезення нафтопродуктів з Росії. Стосовно автомобілів з Росії може бути введена квота, можливо також введення ліцензування постачальників машин.

Нагадаємо, в листопаді минулого Казахстан заборонив продаж на території республіки деяких марок горілки і пива російського виробництва. Влада пояснювали це "невідповідністю вимогам харчової безпеки". Заборона була знята вже через кілька днів після консультацій з російською стороною.