Розширений список санкцій ЄС проти Росії затвердять 9 лютого

До нового варіанту "чорного списку" ЄС потраплять як громадяни Росії, так і українські сепаратисти

"Чорний список" Євросоюзу може бути офіційно розширено вже найближчими днями. Про це заявив міністр закордонних справ Латвії Едгарс Рінкевич в інтерв'ю Німецькій хвилі.

"У понеділок на зустрічі міністрів буде ухвалено рішення про включення до списку санкцій додаткових імен. Серед них є і громадяни Росії, і представники українських сепаратистів", - заявив Рінкевич. 

Міністр повідомив, що не виключено також розширення секторальних економічних санкцій, однак це рішення буде прийнято пізніше, на рівні глав держав і урядів. "Якщо ми побачимо, що війна триває і що дипломатичні зусилля не приносять бажаного результату, ми будемо говорити про економічні санкції", - сказав Рінкевич. Він пояснив, що під результатами мається на увазі успіх переговорів в "нормандському форматі", перероблені мінські угоди і їх довгоочікуване втілення в життя.

Відповідаючи на запитання про можливі розбіжності серед країн-членів ЄС з питань санкцій, латвійський політик висловив сподівання, що Євросоюз залишиться єдиним у цьому питанні. "Коли мова зайшла про включення до списку санкцій конкретних імен, я побачив, що ми все-таки можемо дійти згоди навіть з Грецією", - розповів глава латвійського МЗС.

Він підкреслив, що ціна питання - загальноєвропейська безпека, а конфлікт навколо України - лакмусовий папірець, який покаже, наскільки стабільна сьогоднішня Європа.