СБУ затримала журналіста, підозрюючи у держзраді

Радник глави СБУ Маркіян Лубківський повідомив про затримання українця Романа Коцаби, якого підозрюють у державній зраді

Про це він повідомив у "Фейсбуці", передає Еспресо.TV.

"Повідомляю вам, що Служба безпеки України затримала громадянина України Руслана Коцабу.

Враховуючи, що в діях Р.Коцаби є ознаки злочину, передбаченого ч.1 статті 111 та ч.1 статті 114 КК України, йому оголошено про підозру.

Під час затримання у Р.Коцаби вилучені матеріали, які можуть вказувати на вчинення злочинів, передбачених наведеними вище статтями КК.

Сьогодні судом має ухвалити рішення щодо запобіжного заходу стосовно Р.Коцаби", - написав Маркіян Лубківський.

Як повідомляв "УНІАН", раніше Коцаба, зокрема, записав відеозвернення, у якому закликав "адекватних людей" відмовитися від мобілізації.

Довідка: Стаття 111 Кримінального Кодексу України - "Державна зрада".

Частина 1. Державна зрада, тобто діяння, умисно вчинене громадянином України на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній, економічній чи інформаційній безпеці України: перехід на бік ворога в умовах воєнного стану або в період збройного конфлікту, шпигунство, надання іноземній державі, іноземній організації або їхнім представникам допомоги в проведенні підривної діяльності проти України,- карається позбавленням волі на строк від десяти до п'ятнадцяти років.

Стаття 114 Кримінального Кодексу України - "Шпигунство".

Частина 1. Передача або збирання з метою передачі іноземній державі, іноземній організації або їхнім представникам відомостей, що становлять державну таємницю, якщо ці дії вчинені іноземцем або особою без громадянства,- караються позбавленням волі на строк від восьми до п'ятнадцяти років.