Казахстан може заборонити ввезення автомобілів з Росії

Ввезення автомобілів в Казахстан з Росії може бути тимчасово заборонений

Влада республіки планує в лютому почати консультації з російською стороною з цього питання. Основна мета можливої заборони - підтримка внутрішньої економіки, яка відчуває тиск через девальвацію рубля і зміщення попиту на товари, що продаються в Росії, пише УкрАвтоПром.

Справа в тому, що багато автолюбителів з Казахстану з кінця минулого року у великих кількостях купують нові та вживані автомобілі в Росії через значну вигоди в перерахунку цін в іноземній валюті.

Національна палата підприємців Казахстану запропонувала уряду країни ввести тимчасове обмеження на ввезення товарів, чутливих до рублевої девальвації, серед них автомобілі, продукти харчування та будматеріали.

Крім того, влада Казахстану пропонує дозволити ввезення автомобілів в країну тільки офіційним дилерам. Значне зростання поставок нових і старих автомобілів з Росії в Казахстан обвалив в 2014 році місцевий ринок нових автомобілів.

Казахстан є одним з основних зарубіжних ринків для ряду російських автокомпаній, у тому числі для автоваза і його спільного підприємства з GM, УАЗа, КАМАЗа. Також відвантажують продукцію до Казахстану російські заводи Renault, Toyota, Hyundai та FordSollers.

Нагадаємо, в січні 2015 року продажі нових легкових і легких комерційних автомобілів в Росії скоротилися на 24,4%.