"Російські бази на Кіпрі" виявились вигадкою російських ЗМІ

Угода про співпрацю Росії та Кіпру у сфері оборони, яку планується підписати в ході візиту президента Кіпру Нікоса Анастасіадіса в Москву, не передбачає створення російської військової бази на острові

Сьогодні інформацію про російські бази спростував міністр закордонних справ Кіпру, передає Еспресо.TV.

Нагадаємо, раніше ЗМІ повідомляли, що президент Кіпру Нікос Анастасіадіс заявив, що під час візиту до Москви 25 лютого планується "оновити" угоду про співпрацю Кіпру та Росії в галузі оборони.

За даними російських ЗМІ, мова йде про створення нових російських баз на території Кіпру. Агентство Сіньхуа, у свою чергу, повідомило, що Кіпр надасть Росії військовий об'єкт на території своєї країни.

Натомість мова йде про право на використання російськими Військово-повітряними силами авіабази в Пафосі. Аналогічне право мають чимало країн – в тому числі, Німеччина та Франція. Натомість Велика Британія має на острові власну військово-повітряну базу "Акріторі".

Тим часом в РФ вже звучать заяви про те, що Росії військові бази на Кіпрі не потрібні, особливо в нинішніх економічних умовах. Про це заявив "Інтерфаксу" колишній начальник міжнародно-договірного управління Головного управління міжнародного військового співробітництва Міноборони РФ генерал-лейтенант Євген Бужинський.