Завдяки медикам усіх ліній оборони ми маємо відносно невеликі втрати, - військовий лікар

Завдяки роботі медиків першої, другої, третьої лінії медичної оборони втрати серед українських військових відносно невеликі

Про це в ефірі "Нічного телеекспресу" на Еспресо.TV розповів військовий лікар, доктор медичних наук  Всеволод Стеблюк.

"Бути медиком на війні – завжди складно, й історично так склалося, що військові лікарі – це була і еліта армії, і еліта суспільства. Вони перші, хто приймає на себе біль, страждання. І від того, як швидко відбудеться ця зустріч пораненого з медичним працівником, залежить життя цього бійця чи цивільної особи, чи дитини. І на сьогодні медики і силових структур, і ЗСУ, і Нацгвардії, добровольчих батальйонів, цивільних лікарень у зоні АТО, лікарі-добровольці виконують надзвичайно важливу місію", - зазначив Стеблюк і наголосив, що "те, що в нас втрати невеликі відносно, в цьому заслуга саме медиків першої, другої, третьої лінії медичної оборони".

За його словами, основна причина смерті поранених на війні – це втрата крові, тому найважливішу медичну допомогу повинен надати сам собі боєць – одразу зупинити кровотечу.

"За статистикою і іноземною, і нашим гірким досвідом, 70% поранених помирають до першої зустрічі з медичним працівником. Тому що основна причина загибелі на війні – це масовані кровотечі, це вибухова травма з пошкодженням центральної нервової системи (ну тут вже нічим не допоможеш), поранення грудної клітини на третьому місці", - розповів Стеблюк.

"Але все-таки найбільш важливим є зупинка кровотечі в перші хвилини, і тут допомогу може надати тільки сам собі боєць або його товариш, який буде поряд", - наголосив військовий лікар.