Google почав випереджати "Яндекс" в російському інтернеті

Google починає вигравати у "Яндекса" конкуренцію за російських користувачів, незважаючи на те, що "Яндекс" поки що домінує в рунеті

Про це пишуть "Ведомости" з посиланням на звіт аналітиків Morgan Stanley про стан російського інтернету.

Експерти банку дійшли такого висновку на основі аналізу результатів досліджень, зроблених з 2012 по 2014 роки. Протягом цього періоду вони двічі на рік проводили опитування інтернет-аудиторії, останній з яких відбувся в грудні 2014 року. У дослідженні брали участь 30 тис. користувачів рунета, висновок експертів зроблений на основі вивчення поведінки 1,5 тис. респондентів.

Згідно зі звітом, Google домінує насамперед серед користувачів мобільних пристроїв і додатків. Корпорація має власну операційну систему для мобільних пристроїв - Android, і це серйозно загрожує лідерству «Яндекса» в майбутньому, підкреслюють аналітики Morgan Stanley. При цьому в Росії більше 70% власників смартфонів користуються пристроями під управлінням Android. Власники пристроїв під управлінням цієї операційної системи воліють шукати інформацію в Google: в їхньому середовищі 51% опитаних є лояльними користувачами цієї пошукової системи проти 41% активних користувачів «Яндекса».

На думку експертів, домінування Google на мобільних пристроях сприяє все більш стрімкого зниження частки «Яндекса» на ринку пошуку в Росії. Згідно з даними опитування, 83% респондентів у момент участі в дослідженні використовували Google і 73% - «Яндекс».

У звіті наголошується, що позиції «Яндекса» були традиційно сильними серед користувачів настільних комп'ютерів, однак зараз 83% користувачів ПК воліють користуватися Google. Це пов'язано з тим, що на боці Google грає найпопулярніший на пристроях всіх платформ інтернет-браузер Chrome, підкреслюють аналітики. При цьому Google користується найбільшою популярністю серед молодої аудиторії: 88% з них користуються в основному Google і тільки 64% - «Яндексом».

«Ведомости» відзначають, що звіт Morgan Stanley вступає в протиріччя з даними сервісу статистики Liveinternet.ru, згідно з якими «Яндекс» як і раніше є самим популярним пошукачем рунета. У той же час Liveinternet.ru відзначає падіння частки «Яндекса». Станом на кінець січня 2015 вона знизилася за рік на 2,8 п. П. До 58,9%, в той час як частка Google за той же період збільшилася на 5,9 п. П. До 32,8%.

За даними TNS, «Яндекс» істотно перевершує Google по щомісячної аудиторії в Росії. Проте дані TNS не враховують користувачів мобільних пристроїв.