Помилкові поради дієтологів 30 років тому призвели до епідемії ожиріння та діабету

Нині вчені спростували тези про здоров'я та поради, які у 1983 році надавала рада дієтологів

Вживання жирного масла не шкодить здоров'ю та фігурі, а ожиріння спричинюють вуглеводи. Такого висновку дійшли сучасні вчені, проаналізувавши характер харчування людей, який був запропонований 30 років тому радою дієтологів, пише The Daily Mail.

У 1983 році рада дієтологів опублікувала рекомендації, в яких говорила про важливість виключити з раціону жири і збільшити вживання вуглеводів. Також серед основних принципів, які були розказані мільйонам людей, була порада виключити масло та незбиране молоко з дієти. Це вважалося догмою протягом наступних 30 років.

За словами експертів, ці поради були спрямовані на зниження смертності від серцево-судинних захворювань, але лікарям не вистачало міцних доказів цим твердженням.

Знежирена дієта була введена після того, коли вчені виявили, що британці їли забагато масла, вершків та жирного м'яса і мали проблеми з серцем. Тому їх попередили скоротити до 30% вживання жиру, а разом з тим, збільшити кількість вуглеводів.

Однак попри очікування, такі поради дієтологів призвели лише до того, що розпочалася криза ожиріння. Дотримування порад дієтологів призвело до результатів, протилежних очікуванням. І самі дієтологи зараз кажуть, що поради не просто мають бути зміненими, а повністю скасовані.

Однак багато вчених виправдовують цю дієту, кажучи, що існує багато доказів того факту, що різко зменшилася кількість смертей від хвороб серця.

Вчені провели низку досліджень, що охопили п’ять років, в яких взяли участь 2467 чоловіків з хворобами серця. Лікарі поцікавились: як співвідносяться хвороба серця та вживання жиру та холестерину. Результати засвідчили, що виключення жиру з раціону не є добрим.

Натомість поради дієтологів їсти більше вуглеводів та менше жирів, з одного боку, призвели до занепаду молочної промисловості в Америці та Великій Британії, а з іншого, - стали причиною епідемії ожиріння та діабету другого типу.

Професор Том Сандерс, з Королівського коледжу в Лондоні, виправдовує помилку дієтологів, яку вони зробили 30 років тому: "Аніж сидіти та нічого не робити, вчені вирішили запропонувати скоротити вживання жиру, тим більше, що дані свідчили про те, що це попереджає ожиріння та знижує рівень холестерину в крові. І з 1997 до 2008 року смертність від серцевих хвороб скоротилась на 55%".