Російські прикордонники зібралися копати рів на кордоні з Україною

Прикордонне управління ФСБ Росії по Брянській області шукає підрядника для риття протитранспортного рову вздовж кордону

Відповідне повідомлення про проведення електронного аукціону розміщено на сайті держзакупівель, передає Еспресо.TV з посиланням на РБК.

Вартість робіт у відомстві оцінили в 10 млн руб.

"Протитранспортний рів призначений для створення перешкоди руху транспортних засобів. Рів являє собою траншею глибиною і шириною по 1,5 м з укладанням вибраного ґрунту в безперервний земляний вал з одного боку", - зазначено в описі проекту.

У документації до закупівлі вказана також довжина рову - 50 км (протяжність брянського ділянки російсько-українського кордону - 354 км, межує з Чернігівською областю).

"Точні місця виконання робіт на місцевості замовник (його представник) вказує виконавцю безпосередньо перед їх виконанням", - уточнюється в документах.

При цьому роботи планується проводити у прикордонних з Україною районах - Климовському, Стародубському, Погарському, Суземського і Севському.

Видання нагадує, що у вересні брянські прикордонники заявили про появу подібних споруд з українського боку. Тоді, за даними Брянського прикордонного управління, українськими військовими були укріплені викопані кілька років тому прикордонні рови. Будівництво інженерних споруд з української сторони було розпочато в 2005 році.

Офіційно викопані траншеї призначалися для боротьби з контрабандою. Вони були викопані на старих сільських дорогах, де вести охорону кордону було важко.

У вересні російські державні ЗМІ пов'язували активізацію робіт з укріплення українською стороною споруд на кордоні з проектом "Стіна".

У Брянському прикордонуправлінні запевняють, що у випадку з розміщенням цього аукціону йдеться про штатні заходи щодо зміцнення держкордону, які ніяк не пов'язані з подіями на Україні.