Берлінська Академія мистецтв закликала Росію негайно звільнити Сенцова

Берлінська Академія мистецтв закликала Росію негайно звільнити українського кінорежисера Олега Сенцова

Як повідомляє "Німецька хвиля" з посиланням на інформагентство KNA, у листі, оприлюдненому в Берліні, академія нагадує, що Сенцов, якого російські правоохоронці заарештували у його власній оселі у Криму та доправили до Москви, перебуває в ув'язненні з травня 2014 року. Він брав участь у протестах на київському Майдані і виступав проти російської анексії Криму. Берлінська академія ще у вересні виступила з протестом проти його утримання під вартою.

Президент Академії мистецтв Клаус Штек підкреслив, що поки Сенцова не звільнять, його заклад не підтримуватиме жодних офіційних контактів з російськими культурними установами. За словами представників академії, в листі, якого вони отримали від Центру громадських звя'зків ФСБ РФ, російська спецслужба звинувачує Сенцова у підготовці терористичних актів. Жодної конкретної інформації щодо дати початку судового процесу проти режисера, який мав розпочатися ще в жовтні, ФСБ не надала. Сам Сенцов відкидає всі обвинувачення на свою адресу.

Олег Сенцов був затриманий співробітниками ФСБ Росії 11 травня в Криму. За версією ФСБ, режисер входив до складу диверсійно-терористичної групи "Правого сектору", яка нібито планувала теракти в Криму, зокрема в Сімферополі, Ялті і Севастополі. Сенцову загрожує до 20 років позбавлення волі. Адвокат режисера раніше повідомив, що в кримському СІЗО його підопічного катували.