Європа запустила перший багаторазовий міні-космоліт

Багаторазовий космічний апарат IXV був запущений з космодрому "Куру" у Французькій Гвіані

Європейське космічне агентство здійснило запуск першого експериментального безпілотного космічного корабля багаторазового використання IXV, повідомляє Еспресо.TV з посиланням на ВВС.

Назва корабля - це абревіатура Intermediate eXperimental Vehicle (Проміжний експериментальний апарат).

Перша місія цього експериментального апарату буде дуже короткою.

В 13:40 за Гринвічем за допомогою ракети-носія Vega він був виведений з космодрому "Куру" у Французькій Гвіані на низьку орбіту на висоті близько 450 км і негайно почав зворотний спуск в атмосферу, щоб м'яко "приводнився" в Тихому океані.

Однак за 1 годину 40 хвилин, які триватиме політ, IXV встигне зробити цілий ряд наукових досліджень, які самі по собі потім будуть використовуватися в розробці різних програм - від створення багаторазових ракет до організації польоту на Марс.

"Човник" повинен відокремитися від ракети-носія на висоті близько 320 км і потім за допомогою власних двигунів піднятися ще на 100 кілометрів.

При зворотному вході в атмосферу швидкість апарату, як передбачається, досягне 7,5 км в секунду. При такій величезній швидкості посадкова поверхня капсули буде розігріватися до 1700 градусів за Цельсієм.

Рятувальне судно ЄКА вже чекає IXV посеред Тихого океану, приблизно за 3 тисячі кілометрів від Галапагоських островів.