ФСБ "висповідає" на поліграфі співробітника РПЦ, якого підозрюють у державній зраді

Покази обвинуваченого в державній зраді Євгенія Петріна, деякий час працював у відділі зовнішніх церковних зв'язків (ВЗЦЗ) Московського патріархату, будуть перевірені на детекторі брехні

Про це пише в четвер газета "Комерсант", передає Еспресо.TV.

Лефортовський суд Москви продовжив арешт Петріна до 5 квітня. Матеріали справи знаходяться під грифом "секретно".

Про майбутню перевірку на поліграфі газеті розповів брат заарештованого - Олексій Петрін.

"Євген давно наполягав, щоб його показання перевірили на детекторі брехні, але слідчі йому відмовляли. Тепер пішли назустріч", - сказав він.

Цю інформацію газеті підтвердив і адвокат обвинуваченого в державній зраді Андрій Стебенєв. За його словами, у п'ятницю захисту і слідству потрібно буде узгодити список питань, які будуть поставлені обвинуваченому під час експертизи.

"Серед іншого ми наполягаємо і на проведенні експертизи за ступенем секретності тієї інформації, в розголошенні якої підозрюють мого клієнта. Згоди поки не отримано", - наводить газета слова адвоката.

Як нагадало видання, справу про держзраді було порушено проти Петріна 2 квітня 2014. До 2013 року Петрін працював у ФСБ. За інформацією його родичів, він служив у відділі контррозвідки. За інформацією видання, у 2013 році через конфлікт з керівництвом він пішов з ФСБ і влаштувався працювати у відділ зовнішніх церковних зв'язків Московського патріархату.

Як повідомляє газета, за версією самого Петріна, в 2014 році йому вдалося виявити в рядах співробітників Московського патріархату групу іноземних шпигунів, які були зацікавлені "в розколі Російської та Української православних церков". У ФСБ зібраною інформацією не зацікавилися, тому Петрін вирішив продовжити власне розслідування і для цього вступив в контакт з представниками зарубіжних спецслужб. Як повідомляє видання, Петрін став збирати для них інформацію про роботу РПЦ і отримувати за це гроші, нібито для того, щоб не злякати іноземних агентів. Однак цю діяльність співробітники ФСБ визнали державною зрадою і затримали свого екс-колегу.

"Але Євген брав лише ті відомості, які є у відкритих джерелах, подаючи їх так, ніби вони секретні", - пояснив газеті брат обвинуваченого.

За даними ФСБ, як повідомляє газета, Петрін був завербований співробітниками ЦРУ в 2013 році, відразу після звільнення з силових структур. Злочином співробітники ФСБ визнали не консультації з приводу діяльності РПЦ, які Петрін нібито давав іноземним спецслужбам. Як повідомляє видання, мова йде про те, що протягом року Петрін "збирав на території Московського регіону і зберігав з метою передачі відомості різнопланового характеру, в тому числі такі, що становлять державну таємницю".