Клімкін: Україна не брала у Мінську жодних зобов`язань щодо особливого статусу Донбасу

Питання щодо особливого статусу Донбасу буде вирішуватись виключно в рамках ухваленого Верховною Радою закону

Про це сьогодні під час виступу у Верховній Раді повідомив міністр закордонних справ Павло Клімкін, передає  кореспондент  Еспресо.TV.

"Будь- які розмови  щодо особливого  режиму Донбасу будуть здійснюватися  і реалізовуватись в рамках закону,  який вже схвалений Верховною Радою і в рамках імплементації  цього закону", - сказав міністр.

Він також  зазначив, що питання  децентралізації, в тому числі  в контексті Донбасу,  буде вирішуватись в рамках  конституційної  реформи.

"Жодних політичних зобов’язань ніхто не брав. 11 пункт (мінських домовленостей — ред.) каже про те, що децентралізація в контексті Донбасу буде реалізовуватись лише в рамках конституційної реформи.  Ніяких зобов’язань  в будь-якій формі – ані   в юридично зобов’язуючій, ані в політичній в цьому тексті  ніхто не брав. Більше того. таких зобов’язань ніхто взяти не може", - сказав Клімкін.

Крім того, відповідаючи на уточнююче питання про те, чи будуть амністовані бойовики "ДНР" і "ЛНР",міністр відповів: "Ні. Будь-які кроки з т. зв. амністії будуть здійснюватися тільки в рамках закону, який приймався в Раді. І амністія не може бути застосована до тих людей, хто здійснив злочини проти людства. Це однозначна позиція".

Нагадаємо, 16 вересня 2014 року Верховна Рада ухвалила закон "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей".