"Золота корона" припинила співпрацю з російськими банками, що потрапили під санкції Заходу

Найбільша в Росії приватна система грошових переказів "Золота Корона" припинила співпрацю з російськими банками, що потрапили під санкції Заходу

Про це повідомляє "Коммерсант" з посиланням на джерела на платіжному ринку і прес-службу компанії, передає Еспресо.TV.

Система переказів припинила працювати з СМП Банком братів Ротенбергів, підконтрольним його акціонерам ІнвестКапіталБанкм, а також Темпбанком і Азія-банком.

У прес-службі повідомили, що співпраця з СМП Банком була припинена з 19 грудня з ініціативи "Золотої корони". "Золота корона" не розкриває обсяг коштів, який проходив через СМП Банк.

Опитані журналістами видання учасники ринку пов'язують відмову працювати з банками, що потрапили під санкції, з політичними ризиками, оскільки доларові перекази в закордонні країни проходять через коррахунки в американських банках.

Видання зазначає, формально "Золота корона" могла продовжувати працювати з банками, що потрапили під санкції, оскільки компанією "ЦФТ-Сервіс", якій на 100% належить юридична особа, що працює за брендом "Золота корона", належить російським громадянам.

Інші великі російські платіжні системи - Contact і "Юністрім" - продовжують працювати з СМП Банком.

Навесні 2014 влада США через політику Росії щодо України ввела санкції проти низки бізнесменів, які є давніми знайомими президента Росії Володимира Путіна. У березні санкції були введені проти банку "Росія" Юрія Ковальчука, а в квітні - проти СМП Банку Аркадія і Бориса Ротенбергів. Після введення перших санкцій у березні Visa і Mastercard припинили обслуговування карток банку "Росія" і "Собінбанку". Карти СМП Банку та ІнвестКапіталБанку теж не обслуговувалися, проте потім були розморожені. У квітні 2014 карти СМП Банку знову відключили, проте завдяки угодам, укладеним СМП банком з іншими банками, зараз картами знову можна розплачуватися. Тоді ж, навесні минулого року, припинила працювати з банками із списку санкцій система грошових переказів Western Union.