Єгипетський суд звільнити з-під арешту журналістів Al Jazeera

Єгипетський суд виніс рішення про звільнення із-за грат колишнього завідувача каїрського бюро телемережі AL Jazeera Мохамеда Фахмі та оператора Бахера Мохамеда

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням CNN.

Таке рішення суд ухвалив на 411-й день перебування журналістів Al Jazeera у в’язниці. Разом з тим, винесене рішення є неоднозначним, бо означає не виправдання, а початок нового судового процесу.

Мохамеда Фахмі, який має подвійне єгипетське та канадське громадянство, відпустили на волю під заставу 250 тис. єгипетських фунтів ($32750).Визначену суму його родина сплатила того ж дня.

Його колезі Бахеру Мохамеду, який не має іншого громадянства, крім єгипетського, суд не висував грошової вимоги. Однак йому заборонено  виїжджати з країни.

На обох чекає продовження нового судового процесу, яке призначене на 23 лютого.

Фахмі заявив у суді, що недавно «під тиском згори» задля полегшення свого звільнення і можливої депортації до Канади він «неохоче» відмовився від єгипетського громадянства. Однак, як відзначає Associated Press, головуючий суддя взагалі не торкнувся питання депортації, яке широко обговорювалося.

Піднявши національний прапорець, Фахмі висловив жаль тим, що позбувся єгипетського громадянства. Він вкотре повторив, що вважає себе невинним. 

"Наші повідомлення були збалансованими і не  мали ознак фабрикацій чи закликів до насильства", - кажуть журналісти.

Al Jazeera розцінила рішення єгипетського суду "як маленький крок у правильному напрямку".

До початку теперішнього судового перегляду справи, 1 лютого цього року, катарська телемережа розгорнула кампанію під гаслом «Journalism is not acrime» (Журналістика  – не злочин) за звільнення  ув’язнених журналістів, що набула світового резонансу. Її учасники розповсюджували твіти з хештегом #freeajstaff.