Андрухович: У великій підтримці Путіна росіянами винні медіа

Ефект медіа не можна применшувати у питанні великої підтримки Путіна росіянами – він неймовірно потужний

Про це заявив поет та письменник Юрій Андрухович у програмі "Вечір із Миколою Княжицьким" на Еспресо.TV.

"Під час анексії Криму було опубліковано лист підтримки російських діячив культури Путіну у зв’язку з цією анексією. І там серед сотень прізвищ раптом знаходжу ім’я свого однокашника з тих вищих літературних курсів. Він у романі "Московіада" виступає під прізвищем Єжевікін. Ось цей Єжевікін теж там. Він і був таким і в ті роки – це така дивна суміш монархіста зі сталіністом", - каже Андрухович. 

Поет переконаний, що саме цей проект в версії Путіна і здійснюється. 

"82% підтримки – це і для Росії забагато. Я думаю, що такий нездоровий високий рейтинг повинен посипатися після відчутних невдач. Треба ці невдачі організувати, щоб він посипався", - закликав до дій письменник.

Юрій Андрухович вважає, що дуже важливо якось вгадувати наступні кроки Путіна і ламати ці плани в міру можливості. 

"Поки що його план полягає в знекровленні нашої країни. Він хоче, щоб кровопролиття тривало, можливо, не повномасштабно, але він розуміє, що він силу і кров випиває, а наша ситуація стає дедалі складнішою. Виходячи з цього можна будувати якісь контрдії і контрплани", - поділився думками гість княжицького.

З іншого боку, переконаний поет і письменник, дуже важливо було б Україні просто добиватися нестандартних рішень Заходу. 

"Оці дві радикальні речі, заради яких все це відбувається, тобто чому він напав? Він напав для того, щоб не пустити нас до ЄС і НАТО. Якщо це є його метою, його треба паралізувати в досягненні цієї мети. Чим? Прийнявши нас негайно до ЄС і НАТО. Тобто, він хотів цьому завадити, а він прискорив це. Ось таким чином робити. Зрозуміло, що це не залежить від нашого президенту чи уряду, це залежить від західних партнерів. Дуже активно треба вести цю лінію в діалозі з ними. Найкращий спосіб це зупинити і запобігти – це випередити його в цьому рішенні", - підсумовує Андрухович.