Великий адронний коллайдер прискорить пошуки темної матерії

Учені, що працюють на Великому адронному колайдері, пророкують швидке відкриття нових частинок, що становлять, за їхніми словами, навіть більший інтерес, ніж невловимий бозон Хіггса

Відкриття Великого адронного коллайдера після переоснащення планується в березні. Після модернізації він зможе надавати елементарним часткам ще більш високу енергію, повідомляє Еспресо.TV з посиланням на ВВС.

Завдяки цьому вчені планують вперше виявити так звані суперсиметричні частинки. Якщо вони з'являться в колайдері, це стане першим безпосереднім емпіричним підтвердженням існування "темної матерії", яка теоретично передбачена в рамках прийнятої в даний час науковим співтовариством моделі Всесвіту.

"Швидше за все, це станеться цього року. Якщо нам пощастить, то ймовірно в кінці літа", - сказала професор Беат Хайнеманн з наукової групи Atlas, що досліджує частинки у Великому адронному колайдері.

"Ми сподіваємося, що перебуваємо на порозі відкриття іншого світу, такого, як наприклад, антиматерія. Антиматерія була знайдена в кінці минулого століття і, можливо, нам вдасться знайти суперсиметричну матерію", - додала вона.

Ця теза прозвучала у виступі Хайнеманн на щорічній конференції Американського товариства просування науки.

Властивість суперсиметрії доповнює Стандартну модель і описує фундаментальну взаємодію часток, що складають Всесвіт.

Сьюзі, як скорочено називають це поняття фізики, заповнює прогалини в Стандартній моделі, є її основою і об'єднує всі сили природи.

За цією теорією, кожна частка має більш "важкий" аналог, суперсиметричного близнюка.

Однак при прискоренні зустрічних потоків частинок на більш низьких енергіях ніяких слідів цих теоретично передбачених частинок зафіксовано не було. Це помітно бентежило прихильників Стандартної моделі.

Зі збільшенням в два рази енергії коллайдера з'явилася надія на те, що докази існування Сьюзі будуть знайдені.