Кучма: Захарченко та Плотницький мало не зірвали переговори в Мінську

Терористи Ігор Плотницький та Олександр Захарченко мало не зірвали переговори "нормандської четвірки" у Мінську

Про це в інтерв'ю телеканалу "Інтер" розповів учасник контактної групи, другий президент України Леонід Кучма, передає Еспресо.TV.

Контактна група в Мінську повинна була підписати документ разом з лідерами терористів Захарченком та Плотницьким, а потім передати його чотирьом лідерам держав Володимирові Путіну, Франсуа Олланду, Ангелі Меркель і Петрові Порошенку.

Однак, за словами Кучми, терористи ледь не зірвали весь процес переговорів, а президенти вже збиралися роз'їхатися.

"Контактна група повинна була разом з Олександром Захарченко та Ігорем Плотницьким підписати цей документ, передати його чотирьом президентам, вони повинні були вийти до преси, благословити цей документ і сказати: "Хлопці, давайте далі жити дружно". Але коли ми сіли за стіл підписувати документ, Плотницький і Захарченко сказали, що вони нічого підписувати не будуть, їх не влаштовує договір.

Почали з того, що, нібито, наші військові в "котлі" в Дебальцевому, пропонували записати, що військові повинні здати зброю. Це була німа сцена. Четвірка мало не роз'їхалася", - сказав він.

За словами Кучми, після перерви учасники контактної групи внесли в документ єдину зміну, "хоча зауважень з боку Донбасу було багато".

"Єдина зміна - замість 8 години 14 числа, перемир'я повинно було наступити опівночі 15 числа. Це єдине, що змінилося", - зазначив Кучма.

Головним проривом мінських переговорів екс-президент вважає те, що "ми посадили за стіл європейців, Путіна і Україну. І Путін взяв на себе відповідальність за ті документи, які були підписані. Одна справа, спостерігати збоку, інша справа підписати угоду".

"Якщо після 15 числа будуть продовжуватися військові дії, то зовсім інша розмова, мені здається, буде з Росією і Путіним. Можете уявити, в якій ситуації опиняться Ангела Меркель та Франсуа Олланд? В якому становищі опиниться Барак Обама, який за день до цього вів переговори з Путіним?" - підкреслив Кучма

Крім того, він зазначив, що найголовнішим питанням на сьогодні є питання кордону.

"Якщо ми не будемо тримати кордони на замку, але ніяких гарантій миру немає. Це та ситуація, коли Росія буде підкидати дрова в багаття, щоб полум'я підтримувалося. А воно не буде весь час тільки на Донбасі. Воно може поширюватися. Це така холера, яка перейде на інші регіони. Я думаю, що це питання має бути в полі зору влади", - заявив екс-президент.