На центральній площі Сімферополя російським окупантам поставлять пам'ятник

Кримчани хочуть встановити пам’ятник "зеленим чоловічкам" - російським військовим, яких в Криму минулого лютого-березня "не було"

Першою будівлею, яку в лютому минулого року захопили озброєні російські військові, стала Рада Міністрів АРК. Тепер саме поряд з цією будівлею планують встановити пам’ятник "самооборонівцям", повідомляють События Крыма.

Не дивно, що роздуми про пам’ятник позбавлені будь-якої логіки: пам’ятник встановлять "Народному ополченню всіх часів" (як його назвали в резолюції міських слухань), однак разом з тим кримчани кажуть, що ті, хто захопив тоді адмінбудівлі – російські військові.

За словами автора пам'ятника Валерія Крючева, у проекті монумента простежується паралель з Долгоруковським обеліском, встановленим у кримській столиці на честь перемоги російських військ під командуванням князя Василя Долгорукова над турками.

Зазначається, що пам'ятник, хоч і присвячений російському "ополченню" всіх часів, починаючи з 1612 по 2014 рік, однак відобразить образи тільки кримських ополченців. "Ми кримчани. Ми всі причетні до великої країні - Росії, але ми як би особливі хлопці", - зазначив скульптор.

На його думку, логічно буде включити в композицію три фігури: "У пам'ятнику представлені ополченці першої оборони Севастополя часів Кримської війни. Це курський ополченець, ми намагалися приділяти увагу деталям. Звичайно, це був би злочин, якби ми обійшли події Великої Вітчизняної війни - було дві дивізії кримчан, які тримали деякий час Перекоп, плюс кримські партизани".

Попри те, що адмінбудівлі були захоплені російськими військовими, скульптор планує включити в своє творіння фігуру "сучасного кримського ополченця": "Він буде таким, яким народ його побачив, сприйняв і запам'ятав".

Крім "ополченців" в композицію буде включений загальноприйнятий символ російського воїнства, хоча, якщо звернутися до логіки скульптора та більшості кримчан, символ російського воїнства мав би бути недоречним. "Там у нас присутній ще один символ - Георгій Побідоносець. Це покровитель російського війська з давніх часів. І всю цю композицію увінчує колона з кримського білого вапняку", - підкреслив Крючев.

"Вінчає пам'ятник хрест ополченців, який відноситься до часів Кримської війни. Це і релігійний символ, і данина військовим традиціям, які непорушні незалежно від державного ладу", - додав скульптор.