Українець здобув нагороду на "Берлінале"

Український кінооператор отримав нагороду за роботу над стрічкою "Під електричними хмарами"

Кінооператор Сергій Михальчук отримав "Срібного ведмедя" на цьогорічній Берлінале за роботу над фільмом Олексія Германа-молодшого "Під електричними хмарами", повідомляється на сайті "Berlinale".

"Срібного ведмедя" отримав також Євген Прівін. Сергій Михальчук є оператором "Поводиря", "Мамая" та багатьох інших.

Головний приз 65-го міжнародного Берлінського кінофестивалю, "Золотого ведмедя", здобув іранський режисер та дисидент Джафар Панахі за фільм "Таксі". Через те, що у 2010 році Панахі заборонили виїжджати з Ірану і знімати кіно, замість нього статуетку отримала його племінниця. Однак режисер і далі займається зйомкою фільмів, незважаючи на цензуру.

"Таксі"- це фільм-подорож вулицями Тегерана в авто, за кермом якого сидить сам режисер, повідомляє "Євроньюз".

Гран-прі журі отримав відомий чилійський режисер Пабло Ларрайну за стрічку "Клуб".

Фільм Олексія Германа-молодшого "Під електричними хмарами", знятий у копродукції України, Росії та Польщі, здобув під час перегляду в Берліні "Срібного ведмедя" за видатний внесок у мистецтво.

Команда Германа-молодшого розділила нагороду Берлінале у даній номінації з творцями стрічки "Вікторія" німецького режисера Себастіана Шиппера.

"Срібного ведмедя" за найкращу режисуру журі розділило між польською режисеркою Малгожатою Шумовською та Раду Жуде з Румунії, пише "Німецька хвиля".

Стрічка "Тіло" розповідає історію одного злочину та непростих стосунків між батьком-слідчим та його хворою на анорексію донькою. 

Картина "Браво!" Жуде переносить глядачів до Валахії початку 19 століття, розкриваючи особливості традиційного способу життя у цьому регіоні на півдні Румунії.

Найкращим сценарієм визнали твір чилійця Патрисіо Гусмана за стрічку "Перламутровий ґудзик", яка спонукає до роздумів про відносини людства та космосу. 
Найкращою акторкою стала Шарлотта Ремплінґ за роботу в фільмі "45 років" Ендрю Хея.

Більшість критиків передрікали однозначну перемогу фільмам Терренса Малика "Лицар кубків" та Пітера Гринуея "Ейзенштейн в Гуанахуато".