Експерт: Україна не видала і не видасть Саакашвілі Грузії

Екс-президент Грузії Міхайло Саакашвілі не буде виданий грузинській владі

Таку думку експерт-міжнародник Олексій Кафтан висловив в ефірі Еспресо.TV.

 "Угода про екстрадицію правопорушників котра діє між Україною та Грузією, передбачає розгляд позицій обох сторін. Окрім того, особи, котрі переслідуються на батьківщині за політичними мотивами, не підлягають екстрадиції" – наголосив експерт.

На думку Олексія Кафтана, вимога видачі Михайла Саакашвілі з боку грузинської прокуратури – це елемент внутрішньополітичного протистояння, викликаного жорсткою політичною конкуренцією між партією "Грузинська мрія", котра перебуває при владі й займає гостро негативну позицію стосовно особи екс-президента, та Єдиним національним рухом Саакашвілі.

На даний момент протистояння цих партій сягнуло апогею, і гучна кримінальна справа проти Саакашвілі та його соратників правлячою грузинською партією використовується для відвернення уваги населення від наявних у країні проблем.

Нагадаємо, у головній прокуратурі Грузії закликають українську сторону до співпраці і вимагають екстрадиції до республіки осіб, які перебувають у розшуку, зокрема екс-президента Михайла Саакашвілі. Разом з тим, у грузинському відомстві зазначають, що Україна відмовляється екстрадувати Саакашвілі.

"Незважаючи на зобов'язання, що існують між країнами у сфері екстрадиції, українська сторона питання екстрадиції Саакашвілі і Адеішвілі не узгоджувала з прокуратурою Грузії і відмовляється екстрадувати розшукуваних осіб", - наголошують у відомстві.