Помічник Путіна пропонує зняти кордон між Росією та Абхазією

Помічник президента Росії Владислав Сурков вважає, що між Абхазією і Росією не повинно бути кордонів

Відповідаючи у понеділок на запитання журналістів з приводу черг на російсько-абхазькому кордоні, він, зокрема, сказав, що "сам бачив ці черги, коли їхав в Сухумі", передає Еспресо.TV з посиланням на "Інтерфакс".

"Зрештою цю межу треба знімати, між нами не повинно бути кордонів, і це передбачено новим договором між Росією і Абхазією", - заявив Сурков.

Нагадаємо, договір між Росією і Абхазією про союзництво і стратегічне партнерство було підписано президентами двох держав в Сочі 24 листопада 2014. Документ спрямований на формування спільного простору оборони і безпеки, а також створює можливості для створення умов для більш активного залучення Абхазії в економічний і інтеграційне співробітництво.

Договором встановлюються основи міждержавних відносин між Росією і Абхазією в соціальній, економічній та гуманітарній сферах, а також з питань оборони і безпеки.

Предметом договору є основні права і свободи людини і громадянина. Договором, зокрема, передбачається положення, згідно з яким Росія прийме додаткові заходи, спрямовані на спрощення процедур набуття громадянами Абхазії російського громадянства.

В свою чергу світова громадськість не визнає чинності цього договору. Зокрема, протест проти підписання цього договору висловили в МЗС України, а в Литві цей документ назвали підготовкою до  "офіційної анексії" Абхазії.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що альянс не визнає цього договору, а також що подібні дії Росії "не сприяють мирному та довгостроковому урегулювання ситуації в Грузії".