"Золотого ведмедя" на Берлінале отримала іранська стрічка "Таксі"

Фільм іранського режисера Джафара Панахі "Таксі" став володарем "Золотого ведмедя" Берлінського фестивалю

Панахі в 2010 році був засуджений на шість років за антиурядову діяльність. Через рік він був відпущений під домашній арешт із забороною знімати кіно. Проте за чотири роки він зняв три повнометражних фільми, одержали призи на міжнародних фестивалях. "Золотого ведмедя" з рук директора Берлінале Дітера Коссліка отримала його племінниця, яка зіграла у фільмі одну з головних ролей. Дж. Панахі також виступив як сценарист свого фільму і зіграв у ньому головну роль, пише "Інтрерфакс".

Гран-прі журі вручено чилійської картині "Клуб" Пабло Ларрайна. Приз Алфреда Бауера присуджено гватемальського фільму "Вулкан Ісканкул" режисера Хайро Бустаманте. За кращу режисуру "Срібними ведмедями" були нагороджені відразу два режисера - Раду Жуде за фільм "Aferim!" і польський режисер Малгожата Шумовска за картину "Тіло".

Найкращим актором названо англіця Том Кортні за роль у фільмі "45 років" Ендрю Хея, де він зіграв в парі з Шарлоттою Ремплінг. Ремплінг отримала "Срібного ведмедя" за кращу жіночу роль. Чилійський режисер Патрісіо Гузман (документальний фільм "Перламутровий ґудзик") нагороджений "Срібним ведмедем" за кращий сценарій.

"Срібними ведмедями" за видатні досягнення в області операторського мистецтва нагороджені російські оператори Євген Привин і Сергій Михальчук ("Під електричними хмарами" Олексія Германа-молодшого) і Стурлі Брандт Гровлен ("Вікторія" Себастьяна Шиппера).

Кращим дебютом у повнометражному кіно став фільм "600 миль" Габріеля Рипштейна.

65-й Берлінський фестиваль проходив в столиці Німеччини з 5 лютого. В основному конкурсі взяло участь 19 повнометражних фільмів. Всього на фестивалі було показано понад 500 фільмів.