В російському уряді досі вважають, що ціни на нафту впали через світову змову проти них

Віце-прем'єр Росії Аркадій Дворкович не виключив, що однією з цілей зниження вартості нафти могло бути ослаблення російської економіки

"Як додатковий фактор така теорія (змови проти Росії) може працювати ... Як додатковий фактор плюс до всього, що я сказав - до падіння темпів зростання, до надлишковій пропозиції нафти - ще й насолити Росії, звичайно, так. Чому б і ні? Якщо є така можливість", - сказав Дворкович у програмі "Познер", пише РБК.

Він назвав розумною ціною на нафту $ 80-85 за бар.

"З ринку повинна піти насамперед дорога нафта, дорогі проекти. Це призведе до відновлення цін на певному рівні. Навряд чи це буде знову $ 110-120 за бар., але я готовий ще раз повторити те, що говорив раніше - $ 80-85, навіть при всіх тенденції, які є, виглядають розумно", - сказав Дворкович.

"Дуже низька ціна на нафту невигідна більшості, тому що важко бюджетам тих країн, що виробляють нафту - вони теж хочуть жити, - зазначив віце-прем'єр. - І друге, багато інвестиції не будуть здійснюватися, якщо буде така волатильність цін на нафту, а значить, не буде такої пропозиції нафти і ціни можуть одномоментно злетіти дуже високо, коли в якийсь момент виявиться, що інвестиції не зроблені і нафти просто немає".

За його оцінками, "терпіти" низькі ціни на нафту залишилося кілька місяців.

"Працювали ще інструменти фінансового ринку, "паперова нафта", яка тисне на ціни. Дія цього фактора закінчується. Але якийсь час захочуть потерпіти наші арабські партнери, щоб не пустити нафту на ринок і щоб самим залишитися з тією часткою ринку, яку вони захочуть мати. Ці кілька місяців нам доведеться потерпіти, поки ціни не відновляться до рівноважного рівня", - вважає Дворкович.