Переможець Берлінале попросив дозволити його фільм в Ірані

Іранський режисер Джафар Панахі, який отримав 15 лютого 2015 року головний приз Берлінського кінофестивалю за фільм "Таксі", звернувся до влади країни з проханням дозволити показати картину на батьківщині

Сьогодні на стрічку Панахі в Ірані накладена негласна цензура, повідомляє Variety.

Коментуючи перемогу на Берлінале, Панахі заявив, що дуже радий отримати престижну європейську нагороду, але значно більше його обрадувала б демонстрація стрічки співвітчизникам. "Люди у владі звинувачують нас у створенні фільмів спеціально для зарубіжних фестивалів. Вони ховаються за політичними стінами і ніколи не кажуть, що стрічки проходять цензуру", - пояснив іранський режисер.

У стрічці "Таксі" головну роль виконав сам Панахі - він зіграв звичайного тегеранського таксиста. За сюжетом, в машину до героя сідають різні люди, які розповідають йому свої історії. Приміром, жінка-адвокат розповіла про переслідування іранських жінок за відвідування волейбольних матчів, а маленька дівчинка згадала про цензуру на шкільному киноконкурсі.

Це третій фільм, який він зняв з 2010 року, після того, як був засуджений на шість років за антиурядову діяльність і отримав заборону знімати кіно. Він не зміг приїхати на церемонію нагородження Берлінале, так як влада Ірану забороняє йому залишати країну.

65-й Берлінський міжнародний кінофестиваль проходив з 5 по 15 лютого. В його програму увійшли нові картини Олексія Германа-молодшого, Терренса Маліка, Вернера Херцога, Пітера Грінуея і інших відомих режисерів.

Поза конкурсом фестивалю пройшла світова прем'єра фільму "50 відтінків сірого", знятого за бестселером Е. Л. Джеймс.