Міністр оборони Британії попередив НАТО: Наступною ціллю Путіна буде Балтія

Глава міністерства оборони Великої Британії Майкл Феллон попередив країни НАТО про готовність російського президента Володимира Путіна до дій із дестабілізації ситуації в країнах Балтії

Феллон заявив, російський президент може задіяти спецслужби, щоб перевірити здатність Північноатлантичного блоку реагувати на подібні виклики. На думку міністра, в Естонії, Латвії чи Литві може бути використаний той же сценарій, що і раніше в Україні, де конфлікт почався з закидання російських агентів і використання методів пропаганди та кібершпигунства, пише "Дождь" з посиланням на Telegraph.

Феллон підкреслив, що альянс повинен бути готовий до відбиття російської "агресії", "в якій формі вона б не була проявлена". Він нагадав про появи російських військових літаків біля кордонів країн НАТО, що почастішали торік, та арешт естонського силовика Кохвера в Росії.

У вересні минулого року російська ФСБ повідомила про затримання в прикордонній зоні в Псковській області співробітника поліції безпеки Естонії Кохвера. Йому пред'явили звинувачення в шпигунстві. За версією естонської влади, він був викрадений з території Естонії.

У жовтні швецькі військові проводили гучну операцію з пошуку в територіальних водах Балтійського моря невеликої підводного човна, який вважали російським. Знайти човен не вдалося, проте влада Естонії вирішили посилити заходи безпеки на островах Сааремаа і Хіюмаа. Країни НАТО також посилили спостереження за авіапростіром Балтійського регіону через бої на сході України.