Місія ОБСЄ в Україні: Мінські домовленості – це не список покупок

Місія ОБСЄ в Україні занепокоєна випадками порушення режиму тиші і загальним ігноруванням терористами мінських домовленостей

Про це голова прес-офісу місії ОБСЄ в Україні Майкл Боцюрків сказав в ексклюзивному інтерв'ю Еспресо.TV

"Можна говорити про загальне припинення вогню, втім, є певні винятки. У нас є цілий перелік таких винятків, починаючи від Дебальцевого до околиць Маріуполя і Донецька, де застосовується, як легка артилерія, так і системи залпового вогню. Ми дуже занепокоєні цими випадками порушення режиму тиші, ми розчаровані тим, що це відбувається", - сказав він.  

За словами представника місії ОБСЄ, ситуація довкола Дебальцевого і в самому місті достеменно не відома, адже спостерігачі не змогли туди потрапити, оскільки не отримали гарантії безпеки від терористів.

"ДНР" і "ЛНР" не гарантували, що нам нададуть безпечний доступ, тож ненадання нам таких гарантій є тим самим, що ненадання нам безпечного доступу. Хотів би додати, що інша сторона, сторона повстанців "ЛНР" і "ДНР", має зрозуміти, що Мінські домовленості – це не список покупок, ви не можете взяти одну річ, а іншу – ні. Це загальний пакет", - наголосив Майкл Боцюрків.

За його словами, ще одна річ, яку місія не побачила до цього часу – це відведення важкої зброї.

"Те, що ми спостерігаємо – це пересування важкої зброї довкола зони безпеки. Але що мало відбутися, і ми цього не побачили – це відведення важкої зброї", - сказав він і додав: "Сьогодні ми не змогли потрапити до Дебальцевого. Коли це буде дозволено, то поїдемо. Ми є неозброєною цивільною місією, тож безпека наших наглядачів є дуже важливою. Втім, нас повідомили, що невдовзі в нас буде нове високотехнологічне обладнання для кращого відстеження ситуації на місцях", - розповів Майкл Боцюрків. 

"Так, ми спостерігали порушення режиму припинення вогню в багатьох місцях, зокрема в Дебальцевому і довкола нього, і в Донецьку. Інколи складно визначити, хто відкриває вогонь, втім, той факт, що нам не дають доступу до певних зон, не відповідає духу мінських угод".