Селезньов розповів, як виплачуватимуть військовим гонорари за знищену техніку ворога

2 лютого міністр оборони затвердив інструкцію, яка робить розрахунок і визначає повний алгоритм дій відповідних посадовців

Про це повідомив в.о. речника Генштабу Збройних сил України Владислав Селезньов в ефірі Еспресо.TV.

За його словами, в інструкції зазначено, як враховувати яким чином, хто саме і за яких умов знищив ворожу техніку і озброєння, а також, які саме документи потрібні для того, щоб підтвердити сам факт знищення того чи іншого об'єкту чи озброєння.

"Цей механізм вже працює, починається відповідне нарахування, але треба пам'ятати, що преміальні виплати здійснюються у наступному місяці за поточний місяць, тобто перші розрахунки за знищену техніку українські бійці отримають в березні", - повідомив Селезньов. 

Документів, які визначають чи фіксують факт знищення ворожої техніки, кілька, розповів Селезньов.

"Це журнал ведення бойових дій, підсумкове бойове донесення – це документи суворої звітності. Кожен командир підрозділу, який підписує такі документи, несе персональну відповідальність за цей документ. Інші позиції – фото- та відеофіксації знищеної ворожої техніки. Але кожен випадок – унікальний, будь-які дії відбуваються на очах військовослужбовців того підрозділу, який виконував завдання в зоні АТО, тож я сподіваюся, що цей процес буде прозорим, гласним та таким, що не створює умов для кримінальної і корупційної діяльності", - зазначив речник Генштабу. 

Також він зауважив, що фото- та відеофіксація - одна зі складових, але не є обов'язковою в цьому механізмі. 

"За наявності двох чи більше вищенаведених доказів - факт знищення техніки зараховується", - сказав Селезньов. 

Найближчі виплати преміальних, за словами во речника Генштабу, будуть зроблені в перших числах березня.

"Так само в перших числах ми дізнаємося суми. Бачив я один із наказів таких – два військовослужбовці, кожен із них за знищений танк отримає по 48 600 грн. Так само для їхнього підрозділу приблизно 240 000 грн нараховано буде за успішне виконання бойового завдання",- розповів Владислав Селезньов.

Нагадаємо, Міністерство оборони оприлюднило тариф, що передбачає грошову винагороду за знищену військову техніку супротивника. Так, за знищення автомобіля винагорода становить — 10 мінімальних заробітних плат (12 тис. грн.); танка — 40 мінімальних заробітних плат (48 тис. грн.); реактивної системи залпового вогню — 50 мінімальних заробітних плат (60 тис. грн.); бойового літака — 100 мінімальних заробітних плат (121 тис. грн.).