Литва підписала угоду про статус штабів НАТО на своїй території

Литва підписала угоду з Головною ставкою союзницьких сил в Європі (SHAPE) і Головної ставкою командувача союзницьких сил трансформації (ACT), яке регламентує правовий статус штабів НАТО на території республіки

Про це повідомляє прес-служба міністерства оборони балтійської держави, передає Еспресо.TV з посиланням на РІА "Новости".

Угода, від імені Литви підписана міністром оборони Юозасом Олекасом, регламентує імунітет і привілеї  персоналу НАТО та членів їх сімей у Литві, їх пересування і перебування у Литві, користування транспортом, медичними послугами, а також працевлаштування місцевого персоналу.

Підписаний міністром документ буде направлений на підписання іншим сторонам угоди. Підписану усіма державами угоду повинен буде ратифікувати сейм Литви.

"Додаткова угода необхідно для зміцнення статусу вже діючих в Литві міжнародних одиниць НАТО і створення умов для подальшої інтеграції Литви в структури НАТО та більш інтенсивного міжнародного співробітництва", - наголошується в повідомленні міноборони Литви.

Підписана угода доповнює ратифікований Литвою в 2004 році Паризький протокол 1952 про статус міжнародних військових штабів, заснованих у здійснення Північно-Атлантичного договору.

У Литві вже функціонує Центр енергетичної безпеки НАТО і модуль зв'язку та інформаційних технологій з передислокації батальйонів НАТО. Цього року в Литві почне діяти одиниця інтегрування сил НАТО, в якій будуть служити близько 40 військовослужбовців з різних країн Альянсу і приблизно стільки ж - з Литви. Цей штаб НАТО відповідатиме за організацію навчань дислокованих в Литві сил союзників і підтримка зв'язку між ними і штабами проведення операцій.