Мобільний оператор Turkcell і Ахметова придбав першу ліцензію на 3G зв'язок за 3,35 млрд грн

Сьогодні три найбільших мобільних оператори України "Київстар", "МТС Україна" і "Астеліт" (TM life :)) торгуються за ліцензії на 3G

Щойно був проданий перший лот, "Астеліт" заплатив за нього 3,35 млрд грн, перебивши пропозицію "МТС Україна" розміром в 3,22 млрд грн, передає AIN.ua.

Сьогодні три оператора беруть участь у тендері. На торги виставлялися ліцензії на користування радіочастотним ресурсом для ІМТ-2000 (UMTS). На початку минулого тижня всі три оператора озвучили стартову ціну за ліцензії, причому найбільше запропонував "МТС Україна" - по першому лоту 2,7 млрд грн, по другому - 2,71 млрд грн, по третьому - 2,705 млрд. Для операторів найпривабливішим є другий лот - ліцензія на самі "незашумлені" смуги, але зв'язок можна розвивати за всіма трьома ліцензіями.

Нагадаємо, конкурс на 3G-зв'язок могли провести ще в 2009 році, але в останній момент тендер скасували указом тодішнього президента, Віктора Ющенка, який вважав, що конверсія частот може зашкодити обороноздатності країни.

Після зміни влади в Україні в 2014 році новий президент видав указ, за ​​яким конкурс повинен був пройти до листопада 2014 року, але указ виконаний не був. З тяганиною і затримками, але підготовка до конкурсу все ж йшло своєю чергою, і 16 січня "Київстар", МТС і "Астеліт" подали заявки на участь в 3G-тендері.

Нагадаємо, "Астеліт", яка працює під брендом life:) належить турецькій Turkcell (55% акцій) і System Capital Management (45% акцій) Ріната Ахметова.