"Комерсант": "Газпром" знайшов спосіб примусити Україну заплатити за газ для "ДНР" та "ЛНР"

"Газпром" знайшов спосіб примусити Україну заплатити за російський газ, що поставляється з 19 лютого терористичним "республікам" "ДНР" і "ЛНР"

Київ розраховував мінімізувати ризики списання коштів з уже перерахованого авансу, швидко вибравши оплачений обсяг, але "Газпром" задовольняє не більше половини офіційних заявок. "Нафтогаз України" вважає, що порушено контракт, і вже повідомив про це ЄС, передає Еспресо.TV з посиланням на "Комерсант".

Вчора НАК "Нафтогаз України" офіційно звинуватила "Газпром" у порушенні контракту на поставку газу в країну. Українська компанія заявила, що її заявка від 19 лютого на максимальний добовий обсяг в 114 млн кубометрів не була задоволена протягом двох днів, що є порушенням контракту від 2009 року та додатки до контракту N33 від 30 жовтня 2014 (так званий зимовий пакет, узгоджений за посередництва Єврокомісії). "Нафтогаз" повідомив про це Єврокомісію і секретаріат Енергетичної хартії в рамках процедури швидкого реагування. Ця процедура була створена на випадок загрози перебоїв з транзитом російського газу через Україну. "Газпром" від коментарів відмовився.

За даними "Укртрансгазу", 20 лютого в Україну (крім "ДНР" і "ЛНР") надійшло 43,2 млн, 21 лютого - 46,5 млн кубометрів газу. Потоки різко зросли порівняно з 19 лютого (29,3 млн кубометрів), це дозволило Україні вчора на 42% знизити відбір з підземних сховищ газу (ПСГ). Але вимагав Київ набагато більше. Співрозмовник видання в галузі підтвердив, що "Газпром" відмовився повністю задовольняти заявку "Нафтогазу", не дозволивши йому швидко вибрати газ, за ​​який вже внесена передоплата.

За словами джерела видання, "Газпром" в умовах мінусових температур на сході України намагається розтягнути період постачання Донбасу в рамках контракту, тоді як "Нафтогаз" намагається цей період скоротити.

З 19 лютого "Газпром" поставляє газ в "ДНР" і "ЛНР" через газовимірювальні станції (ГВС) "Прохорівка" і "Платово" в обсязі 12 млн кубометрів на добу. Ці обсяги монополія враховує в загальному споживанні Україною, яка отримує російський газ тільки по передоплаті. На 23 лютого передплачений обсяг становив 287 млн ​​кубометрів. "Нафтогаз" з таким підходом не згоден і вважає його таким, що суперечить контрактом, оскільки компанія не подавала заявку на постачання через ГВС "Прохорівка" і "Платово", оскільки не контролює їх.

"Але за технічною угодою до контракту від 2009 року "Газпром" має право, отримавши добову заявку, вказати відмінні від перерахованих в ній пункти здачі, в тому числі і ГВС "Прохорівка" і "Платово", - пише видання.

В кінці кожного газового дня обсяги, які пройшли через ГВС, повинні завірятися актами здачі-приймання. За словами джерел видання на ГВС "Прохорівка" і "Платово" такі акти з української сторони підписують співробітники "Донбастрансгазу", чинної філії "Укртрансгазу". "Газпром" вже просив "Нафтогаз" прислати представників на ці ГВС, оскільки в техугоді немає пунктів з приводу "втрати контролю" "Нафтогазу" над частиною української газотранспортної системи.

Українська компанія платити за поставки в "ДНР" і "ЛНР" не хоче, але в умовах авансування може уникнути цього, лише якнайшвидше вибравши передплачений обсяг газу. Якби "Газпром" повністю задовольняв заявки "Нафтогазу", передоплата минула б вже сьогодні, при поточних постачаннях її вистачить до кінця тижня. За відсутність нового авансу не тільки перервуться поставки російського газу в Україну, а й зникне правова база для забезпечення Донбасу.