Уряд хоче обмежити виплату пенсії працюючим пенсіонерам

Кабмін хоче дозволити виплачувати працюючим пенсіонерам пенсії в розмірі 85%, але не менше прожиткового мінімуму, встановленого для непрацездатних осіб (зараз - 949 грн на місяць)

Про це йдеться в законопроекті №2212 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення", який уряд сьогодні зареєсирував у Верховній Раді, передає Еспресо.TV.

Також пропонується зовсім не виплачувати призначені спеціальні пенсії працюючим народним депутатам, державним службовцям та прирівняним до них особам, суддям, прокурорам та іншим особам, які мають право на спецпенсії. Виняток робиться лише для держслужбовців в Міністерстві оборони, Збройних силах України та правоохоронних органах в особливий період.

Крім того, Кабмін ініціює поетапне підвищення на п'ять років (щороку на півроку) пільгового пенсійного віку для жінок і збільшення страхового стажу для осіб, які мають право на пільгову пенсію, а також поетапне підвищення на п'ять років страхового стажу, необхідного для призначення пенсії за вислугу років.

Також пропонується для обчислення пенсії застосовувати середню заробітну плату (дохід) в Україні, з якої сплачено страхові внески, за 2012, 2013 і 2014 роки.