В російському МЗС кажуть, що заява комісара ООН щодо Савченко - це спроба тиску на "правосуддя"

В МЗС Росії обурились заявою представник Управління Верховного комісара ООН з прав людини Руперта Колвілла, який закликав російську владу негайно звільнити українську льотчицю Надію Савченко

Відповідну заяву оприлюднила сьогодні прес-служба російського зовнішньополітичного відомства, передає Еспресо.TV.

"Оонівський чиновник дозволив собі звернутися до "російської влади" із закликом "негайно звільнити" українську льотчицю Савченко "з гуманітарних міркувань".

Нагадуємо в цьому зв'язку, що Савченко пред'явлено звинувачення у тяжкому злочині - співучасті у вбивстві російських журналістів. Європейський Суд з прав людини відмовився застосовувати щодо цієї справи правило 39 Регламенту Суду, що підтверджує законність і обґрунтованість утримання цієї української громадянки під вартою.

Розцінюємо цю заяву як безцеремонну і відкриту спробу тиску на правосуддя. Вважаємо абсолютно неприйнятною ситуацію, коли виконавча оонівська структура публічно закликає державу-члена ООН порушити принцип верховенства права і намагається вплинути на судовий розгляд. Офіційний представник УВКПЛ фактично закликає відпустити обвинувачену на свободу без суду і слідства, тоді як, на думку того ж Управління, "розслідування всіх нападів на журналістів і покарання винних за допомогою ефективної та дієвої внутрішньодержавної системи кримінального правосуддя є імперативом", - йдеться у заяві.

Також у дипломатичному відомстві Росії заступилися за терористів, які орудують на Донбасі.

"У продовження необ'єктивної і упередженої лінії Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ) з українських справ Колвіллом була зроблена спроба покласти відповідальність за порушення режиму припинення вогню виключно на "ополченців" Південного Сходу України. При цьому про обстріли житлових кварталів Донецька та інших міст він сказав так, ніби вони відбуваються самі собою, а українські силовики тут ні при чому. Подібні односторонні підходи навряд чи сприяють виконанню мінських домовленостей, про що нібито переживає УВКПЛ", - заявляють в МЗС Росії, зазначивши, що в ООН "навмисно спотворюють факти".

"Не хотілося б думати, що співробітники УВКПЛ навмисно спотворюють факти і з чужого голосу озвучують далекі від дійсності оцінки. Наполегливо вимагаємо від керівництва УВКПЛ неухильно слідувати положенням статей 100 і 101 Статуту ООН, включаючи необхідність забезпечувати високий рівень компетентності і сумлінності персоналу і неупередженість при виконанні ним своїх обов'язків", - йдеться у заяві.