Могеріні: Москва робить ставку на розкол Євросоюзу

Москва розраховує розколоти Євросоюз, вважає глава дипломатії ЄС Федеріка Могеріні

Таку думку вона висловила у своєму виступі у вівторок в Королівському інституті міжнародних відносин у Великій Британії, повідомляє Еспресо.TV з посиланням на "Інтерфакс".

"ЄС буде твердим у своїх кроках проти подальшого насильства і прийме відповідні заходи, якщо продовжаться бойові дії або інші порушення мінських угод", - йдеться у виступі Могеріні, текст якого розповсюдила в Брюсселі Європейська зовнішньополітична служба.

"Ми вважали, що Росія могла б вийти за рамки мислення  холодної війни" і що ми могли б бути не тільки добрими сусідами, а й партнерами. Досі Росія показує нам, що це не так. Порушення нею територіальної цілісності і суверенітету України створило дуже небезпечний прецедент", - вважає Могеріні.

"Наша відповідь на кризу в змішаних санкціях, як економічних, так і політичних, і в вичерпній, іноді виснажливій ​​дипломатії", - заявила верховний представник ЄС із закордонних справ.

За її словами, робота йде по всіх каналах, через усі форми і формати діалогу, які могли б привести до вирішення: по лінії тристоронньої контактної групи, зусилля посередництва ОБСЄ і через переговорний "нормандський формат".

Підкреслюючи ще раз, що сила Євросоюзу в єдності, глава дипломатії висловила думку, що Москва робить ставку на розкол ЄС. Однак державам-членам союзу завжди вдавалося домогтися того, щоб їх спільний європейський інтерес переважав над відмінностями, заявила Могеріні.