Нацбанк спростовує інформацію, що зупинив міжбанківський ринок

Нацбанк спростовує інформацію про зупинку міжбанківського валютного ринку і підкреслює, що ввів обмеження на валютному ринку в рамках своїх законодавчих повноважень

Про це в повідомив директор департаменту відкритих ринків НБУ Олег Чурій, передає УНІАН.

"Міжбанківський ринок не зупинено, банки будуть купувати валюту в розмірі 0,5% їх регулятивного капіталу. І ми не вводили ніяких обмежень по операціях з готівковою іноземною валютою, тобто, банки зможуть продавати і купувати валюту у населення", - сказав Чурій.

Представник НБУ пояснив, що в рамках нових правил регулятора отримані банками заявки на купівлю валюти від юридичних осіб задовольняються на третій день, тобто, отримані сьогодні заявки будуть задоволені в понеділок, в той час як раніше вони задовольнялися на другий день.

"Ми діємо в рамках законодавчих повноважень Національного банку. Крім того, дії, які ми проводимо, узгоджені з Міжнародним валютним фондом", - підкреслив він.

Також Чурій нагадав, що, згідно введеним заходам НБУ в понеділок, 23 лютого, всі контракти з попередньою оплатою понад $50 тисяч будуть більш ретельно перевірятися і верифікувати НБУ.

"Ми вважаємо, що для девальвації немає фундаментальних економічних причин, аналіз ринку свідчить про збалансування попиту і пропозиції", - зазначив він.

Раніше прем'єр Арсеній Яценюк різко розкритикував рішення НБУ про закриття валютного міжбанку.

Нагадаємо, Нацбанк заборонив уповноваженим банкам до 27 лютого купувати валюту за дорученням клієнтів. Це призвело майже до зупинки міжбанківського ринку.

Станом на 15:00 відповідно оперативного стану міжбанківського валютного ринку України, який публікує НБУ на міжбанку пройшло 12 угод і було продано всього $420 тис, хоча в середньому за день в лютому на міжбанку акумулювалося близько $200 млн.