Російський журналіст отримав політичний притулок в Україні

Журналіст російського видання "Новий Кузбас" Дмитро Шипілов отримав політичний притулок в Україні

Відповідне прохання Шипілов подав напередодні на одному з прикордонних пунктів між Україною і Білоруссю, однак отримав відмову, передає Еспресо.TV з посиланням на "Радіо Свобода".

"Лише через добу, після поруки своїх українських друзів, Шипілова впустили на територію України", - пише видання.

Зазначається, у 2012 році суд засудив журналіста до 11 місяців виправних робіт за публікацію у своєму блозі, які були визнані образливими по відношенню до тодішнього губернатора Кемеровської області Аману Тулеєву та начальника обласного департаменту культури і національної політики Ларисі Зауэрвайн.

Шипілов свою провину не визнав і поїхав у Москву. У вересні 2014 року він був затриманий поліцейськими в підмосковному Щолковому. У зв'язку з тим, що журналіст ухилився від виправних робіт, кемеровський суд змінив йому покарання на три місяці позбавлення волі в колонії-поселенні.

Він вийшов на свободу 29 грудня, повністю відбувши термін покарання.

В кінці лютого 2015 року Дмитро Шипілов виїхав до Білорусі, пройшов прикордонний контроль на пропускному пункті "Нова Гута" Гомельської області, перетнув нейтральну смугу і на українському КПП "Нові Яриловичі" (Чернігівська область) попросив українських прикордонників  про надання політичного притулку.